Hvordan komme i gang med trening

Hvordan komme i gang med trening

Har du lyst til å begynne å trene, eller komme i gang med treningen etter en periode uten? Mangler du den rette treningsmotivasjonen for å komme i gang?

Tips til å komme i gang med treningen

Tren sammen med andre

Trening sammen med andre gjør det enklere å komme seg på trening. Det kan oppleves som vanskeligere å skulke trening når man har en avtale med en venn eller andre. Det kan også være litt ekstra motiverende og morsomt når man har noen å trene sammen med. 

Les også: Trene sammen

Trene sammen

Hjemmetrening

Trening hjemme gir mer fleksibilitet. For noen kan det være litt ekstra krevende å komme seg treningssenteret, og dørstokkmila er lang. For andre kan det være ubehagelig å trene med mange andre rundt seg. Hjemmetrening kan være et godt tiltak for å få inn en treningsrutine som fungerer for deg. Det er ikke nødvendig med mange apparater for å få til en god nok treningsøkt, og man kan bruke fantasien og møbler som hjelpemiddel. Det er også noen bedrifter eller PT som tilbyr online trening enten på nettsiden eller Youtube, slik at du enkelt kan følge økten fra stua. 

Les også: Trening på kontoret og hjemme

Bli glad i å løpe

Det å løpe er en av de beste og enkleste formene for trening, og en fantastisk måte å komme i form på. Om du skulle ønske å dra deg vekk fra hverdagens stress og mas, høre på musikk eller en podcast og føle på vinden eller generelt oppleve naturen - er dette en perfekt form for trening. Det er heller ikke noe som stopper en fra å kombinere dette med en venn eller partner - ta en liten løpe-date eller bare hjelp til med å oppmuntre hverandre!

Å komme i gang med løpingen er ikke en komplisert oppgave da det tyngste blir å faktisk sette i gang. Det krever minimalt med utstyr, du kan sette i gang med løpingen så fort du kommer ut døra og det krever ikke at du har avanserte ting som GPS-klokker, kompliserte treningsplaner eller noe kurs i hvordan du burde løpe. 

For å utbrodere det sistnevnte, er det noen ting en faktisk bør ha for løpingen. For ikke å nevne gode sko og passende klær, er det svært viktig å lage en plan for seg selv og eventuelt med løpepartner(e). Planen skal styrke motivasjonen, opptre oppmuntrende og gjøre en gira til neste gang! 

I første omgang er det greit med kun hvor ofte du ønsker å sette av til løpingen og en 30 minutters økt er perfekt, men gjerne bygg videre med hvor mye og hvor fort etter hvert. Og gjerne inkluder variasjon for lokasjonen du løper i. Om du løper i nærområdet ditt, se om du kan komme deg ut i skogen eller finn en sti

Sist men ikke minst, sett deg mål. Motivasjon kan være tett knyttet opp mot et spesifikt mål i mange tilfeller. Gjør det simpelt, men pass på at de er realistiske, målbare og tidsbestemte. Som nevnt tidligere, er 30 minutter en perfekt start. Prøv å sett deg et mål der du kontinuerlig prøver å løpe i 30 minutter og at du skal klare gjøre det innen en viss tid. 

Relevante artikler angående løping:

Lag et treningsprogram

Et treningsprogram kan være et hjelpemiddel slik at du kan planlegge treningsøktene samtidig som du logger prestasjonen din. Dette kan være både motiverende å se tilbake på, men også gjøre treningen mer spennende å gjennomføre. Det er slik at man ofte føler seg tryggere om man har en plan over hva som skal skje, og denne funksjonen har en treningsdagbok. Det kan være lettere å gjennomføre treningsøkten dersom man vet hva som skal foregå på trening. Manglende plan kan føre til en dårlig økt, spesielt om man ikke har trent så mye tidligere. 

Ta bilder underveis slik at du enkelt kan se tilbake på progresjonen. Det kan for mange være veldig motiverende å se på egen fremgang. Resultatene kan være mer synlige enn man tror, så det kan være motiverende å sammenligne bildene etter en stund. 

Les også: De beste styrkeøvelsene for hele kroppen

Skaff en personlig trener 

For noen kan det være å komme seg på trening dersom man har en personlig trener. Det kan for mange være mer bindende enn å trene sammen med en venn. En slik fast avtale kan være avgjørende, og det som må til for å faktisk vedlikeholde treningen. Dette kan være nyttig enten om du sliter med motivasjonen, eller om man er usikker på hvilke øvelser man skal utføre for å oppnå de resultatene man ønsker. En PT kan sørge for at du får et treningsprogram som er tilpasset deg, og det er mindre risiko for at man enten pådrar seg skader eller overbelastninger. For noen holder det med kun noen få timer med personlig trener, og utnytter dette for å komme i gang med treningen. 

Les også: Skadeforebyggende trening

Finn inspirasjon på sosiale medier

Sosiale medier gjør det enklere for deg å finne inspirasjon til ulike øvelser man kan gjennomføre både på treningsstudio og under hjemmetrening. Det er mange influensere som lager gode og beskrivende økter, og legger ved video av gjennomføring av øvelsene. Dette er et nyttig verktøy dersom man er usikker på hvordan en øvelse gjennomføres i praksis, eller om man ikke tør å prøve seg fram på trening. Dette kan hjelpe deg med å bli tryggere på de apparatene, eller øvelsene på treningssenteret. 

Ps: Lagre videoene du ønsker å bruke, slik at du enkelt finner det igjen! 

Vi poster treningsøkter og hacks både på vår Instagram og vår Youtubekanal

Kjøp nytt treningsutstyr

Nytt treningsutstyr kan gi motivasjon, og åpner muligheten for andre øvelser man kan gjøre både hjemme og på studio. En type treningsutstyr som kan brukes til mange treningsøvelser er en treningsstrikk. Disse er et supert tilskudd til treningsøkten din da det er tre styrkenivåer på dem; light, medium og hard. I tillegg er de lett å ta med seg, og mulighetene er derfor mange. En praktisk gymbag for oppbevaring av det mest essensielle til treningen finner du her.

 

Utstyr til treningen din

 

Les også: treningsøvelser med strikk

 

Kjøp nytt treningstøy

Nye treningsklær kan gi en ordentlig motivasjonsboost. Det å føle seg vel på trening er viktig for at man skal prestere bra, men også føle seg trygg på treningssenteret. Velg klær du føler deg bra i, og du kan se vårt utvalg her

Treningsklær forbedrer ikke bare ytelsen under en treningsøkt, men det kan virkelig gi motivasjon til å komme i gang. Føler du deg bra og komfortabel får du også et positivt tankesett som bidrar til at du legger mer energi i å nå målet ditt. Vi har alt du trenger for å få det komplette antrekket til trening, se vårt utvalg av matchende treningssett her.

Et matchende treningssett i et trendy design er for tiden svært populært. Med en highwaist tights kan du bruke en sports-bh som overdel. Er det slik at du foretrekker annen overdel, har vi garantert noe du blir fornøyd med. Våre tights er ikke gjennomsiktig, og squatproof og sitter godt i livet, slik at du kan føle deg komfortabel under treningsøkten. 

Les også: Tightsguide - alt du trenger å vite

 
 

Sørg for å ha gode joggesko

Gode joggesko kan være avgjørende for å prestere og yte maksimalt under en treningsøkt. Vi har utviklet joggesko som er på høyde med anerkjente Hoka når det gjelder demping. Skoene egner seg perfekt til løping både på tredemølle og i terreng. Du finner våre Endorphin Rx1 Løpesko her! Sjekk ut våre joggesko som er egnet til både trening og jobb

Les også: Fem tegn på at du må bytte joggesko

 

Myter om trening

Det ligger mye feilinformasjon, og man hører mye rart når det gjelder trening og helse. Det kan være vanskelig å skille mellom hva som er fakta, og hva som er fiksjon. Her finner du en avklaring av mytene man ofte hører om trening.

Man forbrenner mer fett ved lav-intensitet trening

Kan være noe sannhet i dette. Selv om man forbrenner mindre andel fett og høyere andel karbohydrater ved høyintensiv trening, er det totale antallet kalorier man forbrenner høyere. Når kroppen har brukt opp karbohydratene, "angriper" den fettet. Man forbrenner en høyere andel fett ved lav intensitet, men totalen har mye å si. Man har litt høyere forbrenning etter høy-intensitet trening. 

Les også: HIIT trening for nybegynnere

Man kommer unna ved å trene visse deler av kroppen

Det er ikke slik at man for eksempel får en sixpack kun ved å ta situps. Man må trene resten av kroppen også for å få en synlig effekt. Fettlaget på magen forsvinner heller ikke ved å kun ta mageøvelser. Det lønner seg ikke å kun fokusere på én muskelgruppe om gangen, men alle dersom du ønsker å se synlige resultater. 

Stølhet dagen etter for at treningsøkten har vært god

Det er ingenting som tyder på at muskelen ikke får effekt av treningen selv om man ikke blir støl. Det er derfor ikke nødvendig å ha et mål om å bli støl etter en treningsøkt. 

Løping forbrenner like mye som sykling

Løping forbrenner flere kalorier enn sykling, tatt til betraktning at innsatstid og belastning er lik. Det er slik at løping krever et konstant arbeid og man får ingen "pauser" i arbeidet. Pauser får man hyppigere i sykling ved eksempelvis nedoverbakker hvor det kreves langt mindre energi. 

Løping krever muskelarbeid i både under- og overkropp, men sykling kun krever underkropp. Dette gjør at det totale energiforbruket blir lavere. 

Løping gir større belastning fordi man trener med egen kroppsvekt. Selve sykkelen hjelper deg med å bære kroppsvekten. 

Les også: Tips til god vinterløping

Tøy etter trening for å unngå stølhet

Tøying gir økt bevegelighet som gir bedre koordinasjonsevne og motvirker skader, men det finnes ingen dokumentasjon på at uttøying hjelper på stølhet. Stølhet oppstår når du utsetter kroppen for uvant belastning, og det kan heller lønne seg å starte rolig og gradvis øke belastningen. 

 

Tilbake til bloggen