Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Hvilken trening passer best for meg?

Hvordan velge når det er så mye forskjellig?

Om du så velger å trene alene eller med andre, så er trening en god driver for en rekke fordeler for både den fysiske og psykiske helsen. Trening diskriminerer ingen og det kan finnes sted hvor enn du måtte være. Uansett alder og form - finnes det en treningsform som passer for alle. 

Sirkeltrening

Sirkeltrening er en form for trening som bygger på effektivitet. Man setter sammen ulike øvelser som normalt sett tar utgangspunkt i styrketrening. Forskjellen mellom ordinær styrketrening og sirkeltrening er at man først tar pause etter en har gjennomgått alle øvelsene i sirkelen. 

Denne treningsformen er som oftest svært intens og det gir en flere fordeler. Treningsøkten blir mer tidseffektiv da du kommer gjennom flere øvelser på kort tid. Det kan også være positivt for kondisjonen din, om du velger å rette øvelsene mot de som aktiverer store muskelgrupper og øker pulsen. 

Det er en treningsform som lett kan tilpasses den enkeltes behov, og får de som har knapphet på tid. 

sko til sirkeltreningGrå scrunch tights til sirkeltreningen

Styrketrening

Styrketrening er en av de mest ordinære treningsformene og noe som alle kan dra nytte ut av. Som vi nevnte tidligere om forskjellen mellom sirkeltrening og styrketrening, vil en her ta pause etter hver øvelse. Man vil ønske å ta seg ekstra med tid for å fullføre hele økten da man kjører tyngre vekter og må da være mer påpasselig med å gjøre det riktig. 

Som ved de fleste former av trening, følger styrketrening med en rekke helsefordeler for så og si hele kroppen. 

Med styrketrening så må en som oftest følge et program slik at man ikke overbelaster kroppen på et vis. De ulike programmene man velger å følge er spredd på ulik vis fra 2 til 5 dager i uken. Om du ønsker å lese mer om styrketrening, kan du ta en titt på artikkelen vår for de beste styrkeøvelsene for hele kroppen.

For at en skal klare å følge de uten hinder, vil det være best for hver enkelte å ha et klart syn over hvor mye tid de kan sette av til det. Slik at det hele ikke blir et stressmoment i livet ditt. 

 

Intervall og HIIT

Intervalltrening og HIIT er to treningsformer som går ut på å bytte mellom intensiteten i treningsøkten.

Innen intervalltrening, varierer man mellom lav til moderat, tillater større variasjon og passer trolig for den som vil bruke mer tid på treningsøkten og ha større treningsmengde. 

Med HIIT derimot, og for at det skal regnes som HIIT, skal du ligge på den maksimale intensiteten når man switcher opp intensitet. Det skal da med andre ord ligge på 85-100 prosent av din makspuls. 

Blå tie tye leggingsHvit topp til sirkeltrening  

De to treningsformene nevnt tidligere i artikkelen kan sammenlignes med disse, hvor en kan si at HIIT passer for den som har et mer travelt liv og som ønsker å komme gjennom en treningsøkt raskt, og Intervalltrening er for den som ønsker å ta seg mer tid til å utføre øvelsene. 

Begge treningsformene er derimot krevende og om du ønsker å lese mer om dem kan du ta en titt på artiklene linket under.

Så hvilken treningsform passer deg best?

Her er fire spørsmål som vil være til hjelp for å veilede deg til den riktige treningsformen for deg. Men husk at det er ingenting som kan stoppe deg fra å prøve ut de mange forskjellige treningsformene der ute og den du ikke trodde ville passe, passer. 

Hva er målet med treningen?

Hva er det du ønsker å få ut av treningen. Typiske mål kan være: Å bli sterkere? Mykere? Bedre kondisjon eller å gå ned i vekt? Rehabilitering eller rett og slett en god natts søvn?

Hva ønsker du å oppnå med treningen?

Det kan også være slik at det du ønsker å få ut av treningen, er å rette opp i dødtiden man av og til har, å bare være mer i bevegelse eller å komme seg mer ut. Man ender ofte også opp med å ha det gøy når en finner den riktige treningsformen. 

Hva er det du ikke liker?

Tenk på ting som du absolutt ikke har lyst til å, eller ikke kan, gjøre. Om du kommer fram til noe, så stryker du treningsformen vekk. Husk at du av og til må tøye grensene dine om det bare er noe du ikke er komfortabel med.

Hvor vil du trene?

Tenk på steder du kunne utført disse treningsformene, hvor ville du følt deg mest komfortabel å gjøre dem? Det er ofte slik at du ikke trenger utstyr for å trene, særlig hvis du er en nybegynner. 

De vanligste stedene du kan trene er:

  • Treningssenter har du fordelene med at du har en rekke utstyr du kan ta nytte av og det tillater økt variasjon og muligheter. 
  • Hjemme har du fordelene med at du kan trene når enn du vil. 
  • Utendørs kan du ofte føle på noen ulemper da du må følge været, men det er supert om du trenger litt frisk luft og vind i håret. 

Ta en titt på artiklene under om hvordan du kan trene i parken og hjemme.

Vil du trene alene eller sammen med andre?

Noen mennesker klarer å motivere, opprettholder motivasjonen og liker å trene alene. Andre synes det kanskje er mer gøy og lettere for dem å holde seg motivert, når de trener eller gjør noe sammen med andre.

Om du faller inn på det sistnevnte, kan du dra med deg en venn, velge gruppetrening eller å kanskje tvinge med deg partneren din. Ta en titt på artikkelen under som forklarer mer om hvordan du kan trene sammen med andre og de øvelser man kan gjøre.

 

Ta en titt på våre relevante artikler under

Tilbake til bloggen