Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Hvordan vaske treningstøyet

Det er dessverre slik at for noe tøy, og særlig treningstøy, kan vond lukt feste seg litt ekstra, selv om det er nyvasket. Treningsklærne dine kan "lure" deg ved å begynne å lukte igjen med en gang man har kommet i bevegelse. Vi kan gi deg noen gode tips for hvordan vaske og bevare treningsklærne dine på best mulig måte.

 

Treningstøyet ditt er funksjonelt på en slik måte at den holde deg tørr og få deg til å føle deg fresh og sporty. Etter en intens treningsøkt opplever mange at de ikke lukter helt optimalt og svetten kan sette seg godt i klærne dine. Vasker man treningstøyet på feil måte kan det føre til at vaskingen ikke fjerner lukten, og i mange tilfeller kan de lukte verre enn tidligere. Uavhengig om treningstøyet er dyrt eller billig skal ikke svettelukten sitte igjen i stoffet, og det handler kun om å vaske tøyet på riktig måte. 

 

Hvor ofte skal jeg vaske treningstøy?

Forhåpentligvis har du noen ekstra krefter igjen etter treningsøkten til å sette på en klesvask, for det er det beste du kan gjøre for å unngå at den vonde og sure lukten setter seg fast i klærne dine. Med andre ord er det veldig lurt å vaske treningstøy så raskt som overhodet mulig etter bruk. Dersom du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å vaske dem med en gang, burde du prøve å unngå å legge det sammen med resten av klesvasken, og heller henge de opp slik at de får pustet litt. 

Vi anbefaler på det sterkeste å vaske treningstøyet for seg selv slik at du unngår misfarging, og at lukten smitter over på de andre klærne dine. 

 

Hvilket vaskemiddel? 

Hva slags vaskemiddel man bruker kan ha mye å si for hvor lenge treningstøyet holder kvaliteten sin. Aller først er det viktig å nevne at man absolutt bør unngå vaskemiddel i pulverform, og det anbefales heller å bruke flytende vaskemiddel på treningstøyet ditt. Man risikerer at pulveret ikke blir vasket ordentlig ut, noe som kan slite på stoffet. Når det er sagt, finnes det ulike vaskemidler som er utviklet for vask av treningsklær. Dagens vaskemidler klarer å rengjøre tights på en lavere temperatur, så man trenger ikke nødvendigvis å bekymre seg for at tøyet ikke vil bli kvitt svettelukten. Dersom treningstøyet inneholder noe ull, bør det vaskes med spesialvaskemiddel som milo. 

Det kan være lurt å skylle treningstøyet i kaldt vann før man vasker det, for å fjerne salt og andre reststoffer som har samlet seg. 

 

Hvilket vaskeprogram skal jeg bruke?

De fleste vaskemaskiner har et sport-program, og det anbefales å bruke dette fordi det er finjustert for treningsplagg, og på denne måten vaskes plagget mer effektivt. Noen vaskemaskiner har ikke et slikt program og da anbefaler vi å bruke den syntetiske syklusen, ettersom at funksjonen er ganske lik.

 

Hvor mange grader skal jeg bruke?

En av grunnene til hvorfor treningstøyet fremdeles lukter surt etter vask er fordi det som regel er vasket på for svak varme. Det anbefales alltid å sjekke merkelappen og følge vaskeanvisningen på treningstøyet. Tettsittende plagg som undertøy og tights bør egentlig vaskes på 60 grader for en hygienisk vask. Problemet er at dette kan skade stoffet og en del treningsklær er merket med lavere temperatur. Du vil ofte finne at det står 40 grader på tightsen, hvorav noen modeller kun tåler 30 grader. Til tross for det, vil det tryggeste alltid være å velge sport-programmet på 40 grader eller et syntetisk program på 30 grader med et vaskemiddel som er spesifikt utvalgt for treningstøy.

 

Tøymykner og tørketrommel?

Tøymykner eller skyllemiddel er ikke anbefalt å bruke på treningsklær da dette tøyet som regel er laget av mer tekniske og funksjonelle materialer som er vannavstøtende og pustende. Det pustende materialet er finvevde tøyfibre, og en eventuell tøymykner kan risikere å påvirke både pusteegenskapene og de vannavstøtende materialet til plagget. Selv om det fungerer helt supert på vanlige klesplagg er det ikke en god idé å bruke på treningstøy. Den største feilen folk gjør når de vasker treningstøyet er å bruke tøymykner, for den forsterker svettelukten. Med mindre det står noe annet på vaskeanvisningen på plagget, fraråder vi bruk av skyllemiddel på treningsklær. 

Treningstøy skal ikke inn i tørketrommelen. Tekniske treningsklær har gjerne materialer som puster, er vannavvisende, elastiske og stretchy. Disse egenskapene gjør at slikt tøy er svært sårbare for feil behandling, og det skal ikke så mye til før man risikerer å ødelegge funksjonaliteten til treningstøyet. Med andre ord kan høy sentrifugering og bruk av tørketrommel ødelegge stretchen i treningstøyet. Av den grunn anbefaler vi sterkt at du ikke putter treningsklærne dine i tørketrommelen, og heller lar de henge på at klesstativ eller på en klessnor. 

   

  Hvordan bli kvitt svetteflekker?

  Trenger du hjelp til å fjerne svetteflekkene på treningstøyet ditt? 

  Her er noen flekkfjerningsmidler du kan ta i bruk: 

  • Aceton - Dette fjerner fett, lakk og plast. Pass på å ikke bruk dette på acetat og triacetat og husk at det er svært brannfarlig.
  • Eddik som er fem-syv prosent - Dette kan være til hjelp for å fjerne svetteflekker
  • Sitronsyre - Kan brukes som avrustning og bleking, løs opp en teskje sitronsyre per desiliter vann. 
  • Vann - Det enkleste du kan gjøre er å bare bruke vann. Hvis det er en form for kroppslig flekk, som kan være alt fra svette til eggehvite, så oppløses dette med kaldt vann. Hvis det er fettflekker du ønsker å få fjernet, så ta i bruk varmtvann.

   

  Vaske sure treningsklær

  Dersom treningstøyet fremdeles har en sur lukt, kan man bruke eddik som skyllemiddel for å fjerne den sure lukte fra klærne. Man kan også legge klær som lukter vondt i vann sammen med eddik over natten, og deretter vaske plagget i vaskemaskin med vanlig vaskemiddel etterpå. 

   

  Hvordan vaske treningstightsen?

  Man burde vaske treningstightsen etter maks én dags bruk. Dette vil forminske bakterier og fjerne lukt. Man kan også ta en vurdering basert på treningsøkten man har hatt. Har det vært en økt med høy intensitet og mye svette? Eller en times gåtur? Dersom man svettet mye under treningsøkten, så er det klart at treningstightsen kan ta turen innom vaskemaskinen. Tightsen kan faktisk bli stiv hvis man har svettet mye. Når det kommer til trening med lav intensitet og lite svette, så kan man selv ta en egen vurdering om man ønsker å vaske den eller bruke den en gang til.

  Til tross for det, kan selv en liten gåtur gjøre at tightsen begynner å lukte. Det finnes gode vaskemidler ute og det anbefales å bruke noe som er spesielt utviklet for trenings- og fritidstøy, som effektivt fjerner vond lukt i tightsen.

  Noe som er viktig å huske på er at man ikke skal blande noe treningstøy med andre tekstiler. Dette kan skade det syntetiske stoffet og øker sannsynligheten for at tøyet mister sine tekniske egenskaper, som i vår Vortex 2 Tights med kompresjon og et høyere nivå med elastan. For å lese mer om våre tightser kan du lese her.   

   

  Om du trenger hjelp til å finne ut av hvilken tights som passer deg kan du lese vår ultimate tightsguide

   

  Slik vasker du sokkene etter trening

  Hvordan du skal vaske sokkene i vaskemaskinen avhenger i stor grad av hva sokkene tåler. De bør separeres på samme måte som man gjør med andre klær, altså basert på materiale i klærne. Om de eksempelvis er syntetiske, bør du ta de på max 40 grader slik at det ikke blir skadet i for høy varme. 

  Med hvite sokker, så kan det være slik at de ofte er farget hvite. Og for å bevare fargene, så må du være varsom med skoene du går med og hvor skittent gulvet du tråkker på kan være. Du bør også vaske de oftere og gjerne på 40 grader dersom det ikke står noe annet på anvisningen.

  Les også: Hvordan velge de beste sokkene til trening, og Fordeler med bambussokker.

   

  For hjelp og rådgivning til hvordan du kan vaske dine sko kan du lese vår artikkel "hvordan vaske sko", som gir deg en detaljert fremgangsmåte om hvordan du vedlikeholder og vasker skoene dine.

  Les også: Gode sko til jobb og trening

   

  Huskeregler for vedlikehold av treningstøyet

  En kort oppsummering av hvordan du kan vedlikeholde treningsklærne på best mulig måte, og vaske den riktig:

  • Unngå å la brukt treningstøy ligge lenge før vask
  • Vask tøyet så fort som mulig etter trening
  • Vask på høy temperatur om det er mulig. 
  • Ikke bruk skyllemiddel
  • Unngå tørketrommel
  • Bruk egnet vaskemiddel  

   Tilbake til bloggen