pilates guide nybegynnere

De beste tipsene om pilates

I denne guiden har vi samlet våre beste tips til pilates. Enten du er nybegynner og har så vidt begynt med pilates, eller du har drevet med det en stund, finner du sikkert noe nyttig informasjon i denne guiden som vil forhåpentligvis motivere deg enda mer når det gjelder denne treningsformen og alt som det innebærer. 

Nybegynner i yoga? Sjekk ut vår guide til yogaøvelser til nybegynnere her.  

Hva er pilates?

Pilates er en form for trening inspirert av yoga sitt fundament å koble sammen hode og kropp, oppfunnet av Joseph Pilates, rett før andre verdenskrig for rehabilitering og generell trening for soldater. Treningen utføres med rolige, koordinerte bevegelser som fokuserer på styrke, fleksibilitet, bevegelighet, men også kropp-hode sammenheng, det vil si hodets evne til å kontrollere kroppens bevegelser. Øvelsene i denne type trening kan utføres uten apparater der du bare bruker din egen kroppsvekt, eller med apparater slik at du kan trene flere seksjoner av kroppen som for eksempel knær og ankler.

 

Hva er forskjellen på Yoga og pilates?

Vel, både Yoga og Pilates blir utført i rolige koordinerte bevegelser med taktfull pust og gevinst i form av kjernestyrke og fleksibilitet. Begge har sterkt fokus på sammenkobling av hode og kropp og økt bevissthet over de forskjellige bevegelsene kroppen gjør både under og etter trening. 

Det pilates inneholder som ikke yoga har, er at man kan bruke forskjellige apparater for å øke gevinsten av muskulatur og bevegelighet. Det er også mer trening av kjernemusklene i Pilates der Yoga trener hele kroppen. 

 

Hvorfor velge pilates?

Om du har lyst til å øke kjernestyrken din, eller øke bevegeligheten din samtidig som du forbedrer muskulaturen og forebygger overbelastning av muskel og skjelett. Om du vil ha styrke men ikke store muskler er dette den perfekte treningen for deg. I disse øvelsene trener du ikke bare rygg og mage, men kjernemuskulatur og kroppskontroll. 

  • Bedre balanse
  • Mindre ryggsmerter
  • Bedre kroppskontroll
  • Mindre stress
  • Bedre bevegelighet   

Pilates øvelser

1. Bekkenkrøll

Ligg på matten med bøyde knær som peker oppover, føttene flatt på gulvet. Sørg for at føttene er hofteavstand fra hverandre.

Pust inn – forbered

Pust ut – posisjoner ryggraden din opp i en bro

Pust inn – ta en pause på toppen og pek knærne over tærne for å åpne hoftene

Pust ut – myk opp brystet og posisjoner ryggraden ned til bakken

Om du vil ha litt mer resistanse med denne treninger er det greit å bruke treningsstikker rundt knærne og holde knærne i hofteavstand.

 

2. Crisscross

Ligg på ryggen med begge bena i bordplateposisjon, det vil si at hofter og knær er bøyd 90 grader med føttene i været, og hendene bak hodet


Pust ut - løft hodet, nakken og skuldrene ved å skyve ribbeina mot navlen

Pust inn - hold posisjonen

Pust ut - roter høyre albue til venstre kne mens det høyre benet retter seg

Pust inn - gå tilbake til forrige posisjon

Pust ut - for å rotere til motsatt side

 

3. Sidebøy

Mens du er på siden, trykk opp på underarmen og albuen med begge knærne bøyd. Føttene vil være bak deg, med knærne på linje med hoftene.


Pust ut - skyv underarmen ned i gulvet og løft hoftene opp i luften.

Pust inn - senk hoftene halvveis.

Pust ut - løft hoftene opp igjen.

Pust inn - senk hoftene med kontroll. Gjenta på den andre siden.

Pilates klær

Etter man har fått en forståelse overfor hva pilates er og hvilke fordeler det kan gi, er det lurt å starte med å ha de riktige klærne, det er viktig å ha komfortable klær som ikke er i veien for treningen din. Et par leggings som er myke, elastiske og squat proof, sammen med en topp med seamless konstruksjon som ikke irriterer huden mens du trener. Man kan velge selv om man vil bruke sokker eller ikke mens man gjør pilates øvelser, om du velger å ha på sokker, er det fint å ha et par som er lette og komfortable. 

Bambussokker til trening  Bambussokker til dame
Er du nysgjerrig på bambussokker, kan du lese mer her

 

Pilates tights

Ved utførelsen av treningen er det viktig å velge en tights som sitter godt på kroppen, slik at man verken trenger å irriterer seg av at den glir opp eller ned. Til samme tid kan det være behagelig å ha en sømløs treningstights for maksimal komfort og bevegelsesevne. Elevate vortex leggings er en seamless treningstights med kompresjon som gir en fin shaping effekt. Tightsen finnes i 7 ulike farger, her er det full mulighet til å mikse og matche fritt med ulike overdeler! Softy tights passer også utmerket dersom du ønsker en enkel og god treningstights. Kompresjonstightsen har anti-krøll-effekt som gjør tightsen jevn og fin.

 Pilates tightsSvart tights
Tilbake til bloggen