Intervalltrening for nybegynnere | hvordan komme inn i løpingen

Intervalltrening for nybegynnere

Slik kommer du i gang med løpingen

 

 

Er du nybegynner innenfor trening og har lyst til å prøve løping og intervall trening? Da er denne artikkelen akkurat for deg!

Først og fremst er det viktig å ha riktige sko, mer spesifikt, løpesko til dame, disse type skoene har god demping og gjør aktiviteten mye enklere og man kjenner godt på mestringsfølelsen. Deretter er det lurt å ha en aktivitetsplan der du setter inn hvor ofte, lenge og fort du skal gjøre aktiviteten, det kan også være en god ide å skrive ned hvorfor du vil gjøre dette slik at du kan se tilbake og finne motivasjon.

Det er viktig å kle seg etter sesongen og det er ingen bedre følelse enn å ha de riktige virkemidlene til å lykkes der man også kjenner på mestringsfølelse. For vinteren, når temperaturen går ned, er det godt å ha en løpetights med børstet innside for å holde på varmen, sammen med en løpejakke med varmeisolasjon som fortsatt føles lett å ha på. Når temperaturen går oppover, mot sommeren, en god løpetights sammen med en sports bh tilpasset dine aktiviteter. Det er noe i det å ta på seg de klærne man trenger for å komme inn i stemningen og finne inspirasjon.

Tips til god vinterløping - De beste tipsene 

Løpetights og løpesko til dame  

Hvite løpeskoHvite løpesko

Det er viktig å nyte løpeturen, ikke ha veldig strenge krav på de første turene det er viktig å komme seg inn i det først også etter hvert sette strengere planer og mål. Når du føler deg klar, kan du øke tempo og implementere intervalltrening. Ikke glem å varme opp kroppen før du starter, det kan holde med 5 minutter med gåing før du slår an til å løpe, og etter økten er det viktig å hvile slik at kroppen rekker å bygge seg opp.

Hvordan komme i gang med treningen? - Tipsene du trenger

 

Hva er Intervall trening?

Denne type trening handler om å veksle mellom høy og lav intensitet i treningen. I en løpetrening vil det si at man varierer tempoet mellom fort og rolig i en viss tidsperiode og gjentar for en god treningsøkt. For eksempel kan man starte med å gå i 5 minutter, deretter øke intensiteten til å jogge i 4 minutter og øke til å løpe i 4 minutter for å så gå ned til jogging igjen til 4 minutter også gjenta. Det finnes en oppskrift som heter 4x4 intervalltrening, men hva er det?

 

4x4

4x4 kan enkelt forklares som fire intervaller på fire minutter hver, der man gjentar fire ganger. Denne treningen kan passe alle, også for deg som er ny, men ønsker å trappe opp til et høyere nivå i treningen. 4x4 er også en god kondisjonstrening som trener hjertet til å pumpe mer blod ut til kroppen.

4x4 er en enkel huskeregel for intervallene dine, men denne kan også endres ut ifra din motivasjon og trivsel til for eksempel 3x8 eller 5x6. Om denne intervall typen ikke høres så bra ut finnes det en som heter pyramideintervaller, hva handler det om?

Pyramideintervaller

Denne type intervall går ut på at man starter og slutter på samme intensitet og mellom der, trapper det opp til en topp, også ned fra toppen til slutten. For eksempel starter det på ett minutt som trapper opp til 2, så 3, 4, 5, og fra 5 minutter begynner det å gå nedover igjen, 4 til 3, 2 også 1 til slutt, der du startet. Hvileperioden skal vare halvparten av intervallet, altså hvis du gjorde en intervall på 2 minutter vil hvileperioden vare i 1 minutt. 

Lykke til med løpingen. 

Tilbake til bloggen