Gravidtrening

Trening under graviditet? Vi hjelper deg i gang!

Det kan være mange som nå tror at det å trene under graviditet fører til en tidligere fødsel og som også kan forårsake negative innvirkninger på fødselen, men ifølge norske retningslinjer som forklart i artikkelen av NHI - så har det å opprettholde eller begynne med fysisk aktivitet uten negativ innvirkning på fødselen, og at det virker å halvere risikoen for en tidlig fødsel

Innhold:

Fysisk aktivitet er bra for både deg og barnet

Fysisk aktivitet under graviditeten kan forbedre både din fysiske og mentale helse, og er også gunstig for barnet. Når vi snakker om trening under graviditet, mener vi ikke hard trening eller aktiviteter som gir høyt buktrykk. En trygg og tilpasset tilnærming kan gi deg energi, redusere stress og forberede kroppen for fødsel. Fysisk aktivitet som er moderat og tilpasset kan styrke musklene som bærer kroppens vekt, spesielt magemusklene, ryggmuskulaturen, og bekkenbunnen.

For å hjelpe deg med motivasjonen kan du investere i noen komfortable treningstights som er tilpasset for gravide, som gir riktig støtte og fleksibilitet. Sjekk ut vår kolleksjon for treningstights til gravide eller les mer om våre anbefalinger for gravidtights.

Trening under graviditet: Trygge og effektive øvelser

Trening under graviditeten gir mange fordeler og kan gjøre svangerskapet enklere ved å forbedre fleksibiliteten, balansen og sirkulasjonen. For mange er svangerskapet en tid med nye kroppslige utfordringer, og trening kan bidra til å redusere ubehag som hevelse, tretthet og ryggsmerter. Det anbefales at gravide fokuserer på styrkeøvelser og kondisjonstrening som gir energi, uten å overbelaste kroppen.

Eksempler på gode øvelser er:
Gåturer: Gir moderat kondisjonstrening uten for mye belastning.
Svømming: Svømming er spesielt godt egnet for gravide, siden vannet gir støtte og avlaster kroppen.
Yoga for gravide: Yoga øker fleksibiliteten og styrker musklene rundt magen, bekkenet og ryggen. Det kan også være mentalt avslappende, noe som er gunstig både før og under fødselen.
Bekkenbunnstrening: Styrking av bekkenbunnen kan redusere risikoen for urinlekkasje under og etter graviditeten.

Se denne videoen for mer veiledning om trygge og enkle øvelser du kan gjøre mens du er gravid:

Det er viktig å lytte til kroppen under hver treningsøkt. Ta pauser, sørg for å holde deg hydrert, og unngå aktiviteter som kan innebære fare for fall eller harde støt mot magen. Husk at moderat fysisk aktivitet, gjort regelmessig, kan gi store helsefordeler for både deg og barnet ditt.

Trening etter graviditet: Gjenoppbygg styrke og energi

Etter fødsel trenger kroppen tid til å komme seg, men fysisk aktivitet kan være en viktig del av denne helbredelsesprosessen. Å starte med skånsomme øvelser som styrker bekkenbunnen og magemusklene kan bidra til å gjenoppbygge styrken i kjernen og gi deg mer energi i hverdagen. Trening etter graviditet kan også være mentalt oppfriskende og hjelpe med å tilpasse seg til det nye livet som mor.

Bekkenbunnstrening: Begynn med lette kontraksjoner for å aktivere og styrke bekkenbunnsmuskulaturen. Disse øvelsene kan utføres sittende eller liggende og er enkle å gjøre hver dag.
Gåtur: Gåturer er en utmerket måte å øke sirkulasjonen på, bygge opp kondisjonen og hjelpe kroppen med å komme tilbake til normaltilstanden.
Kjernetrening: Når du føler deg klar, kan du begynne å styrke magemusklene igjen med lette, kontrollerte øvelser som ligger på ryggen og løfter bekkenet. Unngå kraftige bevegelser og bruk god tid.
Lette styrkeøvelser: Etter noen uker, avhengig av helsetilstanden din, kan du begynne med lette styrkeøvelser for armer, rygg og skuldre, som alle er viktige områder når du ofte må løfte og bære babyen.

Se denne videoen for flere tips og råd om hvordan du kan komme i gang med trening etter fødsel:

Husk at hver kvinnes kropp er forskjellig, og det er viktig å gå i eget tempo. Rådfør deg med helsepersonell hvis du opplever smerte eller ubehag. Med riktig tilnærming kan trening etter graviditeten styrke både kroppen og sinnet, og hjelpe deg med å føle deg sterk og klar til å håndtere det nye livet som mamma.

Tilbake til bloggen