Side Split

Side split er en Pilates-øvelse som utfordrer både styrken og fleksibiliteten i bena og kjernemuskulaturen. Denne øvelsen kan utføres på en matte eller en reformer-maskin, og den retter seg spesielt mot indre og ytre lårmuskler, samt hofteleddsfleksibilitet. Side split forbedrer også balansen og hjelper med å bygge kontroll i underkroppen, spesielt i hoftene.

Korrekt form og teknikk

Slik utfører du side split med riktig teknikk:

  1. Stå med ett ben plassert på en fast overflate, og det andre på en bevegelig overflate (hvis du bruker reformer-maskin). Hvis du gjør øvelsen på gulvet, plasser begge bena på matten med en bred benstilling.
  2. Engasjer kjernen ved å trekke navlen inn mot ryggraden, og hold ryggen rett.
  3. Pust inn, og mens du puster ut, skyv det bevegelige beinet sakte til siden, samtidig som du holder hoftene i en stabil og kontrollert posisjon.
  4. Stopp når du når din maksimale strekk uten å miste balansen. Hold posisjonen et øyeblikk for å kjenne strekken i indre lår.
  5. Skyv forsiktig benet tilbake til startposisjonen ved å engasjere musklene i lårene og hoftene.

Fokuser på å holde bevegelsen sakte og kontrollert, og unngå å la hoftene rotere eller senke seg.

Vanlige feil

Unngå disse vanlige feilene når du utfører side split:

  • Feil hoftestilling: Ikke la hoftene rotere eller synke. Hold hoftene stabile og parallelle med gulvet for å få mest mulig ut av øvelsen.
  • For rask bevegelse: Øvelsen skal utføres sakte og kontrollert. Skyv benet tilbake til startposisjon uten å bruke for mye momentum.
  • Mangel på kjernestabilitet: Husk å engasjere kjernemuskulaturen gjennom hele øvelsen for å opprettholde balansen og beskytte korsryggen.

Modifikasjoner og variasjoner

Her er noen måter du kan tilpasse side split etter ditt treningsnivå:

  • Nybegynnere: Utfør øvelsen på en matte uten bevegelig overflate for å øve på balanse og fleksibilitet før du prøver den på reformer-maskinen.
  • Viderekomne: Legg til en "side squat" i side split-øvelsen for å øke intensiteten og styrke setemuskulaturen.

Antall repetisjoner og sett

Utfør 8-10 repetisjoner på hver side og gjenta 2-3 sett avhengig av din fleksibilitet og styrke. Fokuser på god teknikk og dype strekk for maksimal effekt.

Pusteteknikk

Pust inn når du forbereder bevegelsen, og pust ut mens du strekker beinet ut til siden. Dette hjelper deg med å holde kjernen stabil og kroppen balansert under hele øvelsen.

Tilbake til bloggen