Banded Pull-Apart

Banded Pull-Apart er en enkel, men svært effektiv øvelse som fokuserer på å styrke øvre rygg, skuldre og forbedre holdning. Denne øvelsen hjelper med å styrke rotatormansjetten og scapulær stabilisering, som er viktig for generell skulderhelse.

Riktig Form og Teknikk

Slik utfører du en korrekt Banded Pull-Apart:

  1. Startposisjon: Hold et motstandsbånd med begge hender, i skulderhøyde og med armene rette foran deg. Hold håndflatene vendt nedover, og med litt mer enn skulderbredde mellom hendene.
  2. Bevegelse: Trekk båndet fra hverandre ved å føre armene ut til sidene, og klem skulderbladene sammen under bevegelsen. Sørg for å holde armene strake gjennom hele øvelsen.
  3. Tilbakeføring: Før armene sakte tilbake til startposisjon med kontroll.
  4. Pust: Pust ut når du trekker båndet fra hverandre, og pust inn når du fører armene tilbake.

Vanlige Feil

Unngå disse vanlige feilene for å få mest ut av øvelsen:

  • For mye bøy i albuene: Hold armene så rette som mulig for å sikre riktig aktivering av ryggmusklene.
  • For rask utførelse: Sørg for å utføre øvelsen sakte og kontrollert. Unngå å "slippe" båndet tilbake til startposisjon.
  • Spenning i nakken: Unngå å trekke skuldrene opp mot ørene. Hold nakken avslappet og fokuser på å klemme skulderbladene sammen.

Modifikasjoner og Varianter

For å gjøre øvelsen enklere, bruk et lettere bånd eller hold hendene bredere fra hverandre. Dette reduserer motstanden og gjør det lettere å fokusere på riktig teknikk.

For en større utfordring, kan du bruke et tyngre bånd eller endre håndposisjonen til å ha tomlene pekende oppover, noe som aktiverer mer av side- og bakre deltoideus.

Repetisjoner og Set

Utfør 3 sett med 12-15 repetisjoner for å få best mulig effekt. Sørg for at hver repetisjon er kontrollert, og at du virkelig kjenner muskelaktiveringen i øvre rygg og skuldre.

Pust ut når du trekker båndet fra hverandre, og inn når du returnerer til startposisjonen.

Tilbake til bloggen