Tre bilder av ulike influencere

Hvordan ta bedre bilder til Instagram

Famme's guide til fotografi for sosiale medier

Som influencer (spesielt på Instagram) kan bildene man poster ha mye å si for både vekst, engasjement og salg om man har sponsede poster. Ønsker man å vise frem et plagg man er veldig glad i er det en stor fordel om man klarer å poste bilder som faktisk viser hvor fint det er i virkeligheten!

Det er lett å føle seg overveldet om man skal begynne å forbedre ferdighetene sine innen foto da det finnes et hav av både avansert og grunnleggende informasjon på nettet. Men frykt ikke, det trenger ikke å være så komplisert og man kan komme langt ved å bare ta til seg et par små tips og prøve dem ut hjemme! Her er vår nybegynnerguide til hvordan man kan forbedre bildene man tar til Instagram.


Kamerautstyr

Om du har et profesjonelt kamera er dette så klart en bonus, men dagens smarttelefoner lar deg også ta bilder med svært høy kvalitet. Både Iphone, Samsung og Huawei har modeller med svært bra kamera til både video og bildeinnhold nå så du trenger ikke å føle deg tvunget til å gå ut og kjøpe en DSLR om du vil begynne å ta bra bilder. Det kan derimot være av interesse å investere i dette etter hvert som du begynner å tjene penger på fotograferingen og ønsker å ta det neste steget for å forbedre bildene du tar enda mer. 

Man kan også vurdere behovet man har for en tripod. Tar man mange bilder på egen hånd kan det være nyttig å ha et stødig stativ å sette fra seg kamera eller telefon på slik at man slipper å ta alle bildene i speilet, eller ommøblere stua for å få satt telefonen i riktig høyde og vinkel på en stabel med bøker i bokhylla. Stativer finner du både til telefon og kamera og i alle fasonger og størrelser, så finn ut hva som passer best til din bruk og vurder om det kan være verdt investeringen!


Lyssetting

Noe av det viktigste for å ta bra bilder er å passe på å ha en god lysskilde. Nok lys er nødvendig for å unngå at du må bruke for lav lukkerhastighet som kan gjøre bildet uklart. Lukkerhastighet er hvor lenge blenderen på kameraet er åpen, høy lukkerhastighet betyr at den lukker seg raskt, en lav lukkerhastighet betyr at den lukker seg sakte, da må man passe på at man holder kameraet og subjektet veldig stille. Innendørs belysning er sjeldent helt nøytral og kan gjøre det vanskelig å få riktig hvitbalanse i etterbehandling. Dette kan gjøre at det du tar bilde av ser mer gult eller blått ut enn det er i virkeligheten. Det beste er derfor å ta bilder i dagslys, gjerne ved et stort vindu. Skal man ta bilder ute er det lurt å unngå direkte sollys, da det kan gi skarpe kontraster og harde skygger i bildet. Prøv å ta bilder på en overskyet dag eller tidlig om morgenen/sent på kvelden når solen står lavere. Ellers kan det være lurt å oppsøke skygge om solen er på sitt sterkeste når du begynner å ta bilder. 

Svart hightwaist tights influencerullundertøy rødt

 

Komposisjon

Komposisjon i bilder kan være et stort og komplekst tema, men her er noen enkle tips du kan velge å tenke på når du tar bilder.

Tredelingsregel: Har du en horisont i bakgrunnen, kan det være lurt å tenke på tredelingsregelen. Tenk at du deler bilde inn i 9 like firkanter. Horisonten burde da være langs den øverste eller nederste linjen. Dette skaper mer dybde enn om man plasserer den i midten.

 

 influencer yoga seamless treningstøy  

 

  Dybde ved hjelp av forgrunn og bakgrunn:  Bilder har tre lag i dybden. En bakgrunn, en forgrunn og en mellomgrunn. Det er gjerne i mellomgrunnen du plasserer subjektet du ønsker å ta bilde av, men det kan skape god dybde om du tenker på elementer du kan inkludere i bakgrunnen og forgrunnen. Tar du bilder ute kan du for eksempel ha en gren, blomst eller et gjerde som en liten del av forgrunnen, og du kan prøve å finne en fin utsikt som fungerer bra som bakgrunn. 
  Bruk linjer: Diagonale linjer i bilder kan trekke oppmerksomhet dit du vil, og ved å bruke parallelle og vinkelrette linjer i bildet kan du skape spenning og trekke oppmerksomheten til subjektet.
  Komplimentærfarger:  Bruk fargehjulet for å fremheve fargene på det du ønsker skal bli lagt merke til i bildet. Komplimentærfarger er altså farger som står på motsatte sider av fargehjulet. Å bruke disse skaper både harmoni og vekker oppmerksomhet i bildet. Har du en rosa tights du vil fremheve kan du inkludere mye grønt i bildet for å komplimentere fargen på tightsen.  
  Influencer-vortex-seamless-rød

   

  Less is more: Hold det enkelt og pass på at hverken bakgrunn, forgrunn eller andre elementer trekker mer oppmerksomhet enn subjektet du prøver å ta bilde av. Om du ønsker å vise frem den nye tightsen din fra Famme er det kjipt om du har massevis av andre ting rundt deg som trekker oppmerksomheten bort! Husk at tomrom og rene flater også har sin plass og kan gjøre bildene mer behagelige å se på. 

   Influencer turklær shorts

    Bilderedigering

    Det er flere ting man bør tenke på om man skal redigere bildene man har tatt. Om du poster et antrekk eller noe annet hvor farger er spesielt viktige er det lurt å passe på at man ikke endrer for mye på fargene, og holder bildet mest mulig likt virkeligheten. 

    Det er noen ganger nyttig å justere eksponering på bilder dersom de blir spesielt mørke eller lyse for å passe på at alt i bildet er godt synlig og at det står i stil med resten av bildene på feeden din. Man kan også justere kontrast, skygger og høylys for å skape litt “dybde” i bildet. Dersom kameraet ditt gir litt blasse farger til bildet finnes det også mulighet for å justere fargeintensitet for å gi litt nytt liv til bildet. Det kan også være en god idé å rette det opp om det er skjevt, og å justere beskjæringen slik at bildestørrelsen passer til plattformen du skal poste det på. Å beskjære bildet lar deg også kutte ut eventuelle unødvendige detaljer i utkanten av bildet. Programmer som fungerer godt til denne typen redigering er blant annet Snapseed, Lightroom og VSCO. Lightroom er gratis til mobil og lar deg også lage egne “presets” som kan brukes som filter og gjøre redigeringsprosessen lettere. Presets kan også gi alle bildene du redigerer en mer helhetlig “look” da du enkelt kan redigere alle bildene med de samme justeringene.

    Vi håper disse tipsene har gitt deg noen nye ideer til hvordan du selv kan forbedre bildene dine og at du føler deg inspirert til å gå ut og prøve deg på litt fotografi!

    Tilbake til bloggen