Bærekraftig produksjon

Bærekraftige Klær

Vi i Famme ønsker å lede veien innen bærekraft og miljøvennlig produksjon innen damemote og treningstøy. Dette gjør vi ved å forsikre oss om at våre leverandører er eksemplariske innen bærekraftig produksjon, slik at materialene og produktene våre er produsert på en miljøvennlig og ansvarlig måte. Vi tror på at gode råvarer og leverandører er nøkkelen til en bærekraftig bedrift med miljøvennlige plagg. 

 

Leverandører

Garnproduksjon

Garnet i tøyet vårt blir produsert av Fulgar, en italiensk bedrift som i 2009 ble den første produsenten av Poliyamide 6.6 som oppnådde EU's Ecolabel for miljøvennlig kompetanse og prestasjon sett ut ifra miljøpåvirkningen gjennom hele produktets livssyklus. Deres bærekraftige tiltak inkluderer blant annet oppsett av et miljøvennlig produksjonssystem, et internt designet vannforvaltningssystem som bidrar til optimal vannbruk for nedkjøling av luft og utstyr og resirkulering av over 63% av materialene under produksjonssyklusen. Vi ønsker å være åpne om hvem leverandørene våre er og hvordan produktene våre produseres, og det er derfor vi har laget denne artikkelen for at du skal få et innsyn i hvordan vi har gått frem for å bli et bærekraftig merke.

Vår Vortex 2 Tights er laget med bærekraftig garn fra FulgarBærekraftige klær

 

Svømmetøy

Vår swimwear-kolleksjon er produsert av Sensitive Fabrics, en annen italiensk produsent som gjennom "The SensitiveEcoSystem Project" har fokusert på å kutte vann, energi og kjemikalieforbruk samt redusere utslipp av karbon og avfall. 

Denim 

Vår denim kommer fra Isko, en av verdens ledende denim-produsenter som distribuerer denim til store deler av kloden. Isko jobber for å sette standarden når det kommer til bærekraftig sourcing og produksjon av denim, og streber for å ha en åpen prosess for å kunne påvirke andre til å følge samme standard. Isko streber for å få alle ingrediensene i denimen sin sertifisert som øko-vennlig og jobber kontinuerlig for å oppnå en så bærekraftig bedriftsmodell som mulig. Isko er også den første denim-produsenten i verden som mottok den Nordiske Miljømerket, Svanemerket. 

Stoffproduksjon (fleece)

Stoffet vi bruker i noen av plaggene våre kommer fra leverandøren Pontetorto. En av Pontetortos sentrale og grunnleggende filosofier bygger på å beskytte naturen og utvikle en sterk miljøbevissthet gjennom flere miljøvennlige og bærekraftige tiltak. Dette inkluderer blant annet initiativer som: 
- Bruk av miljøvennlige produkter
- Utstrakt bruk av resirkulerte materialer, blant annet resirkulerte plastflasker.
- Bruk av innovativ teknologi som kjører på solcelle energi.
- Integrasjon av miljøvennlige råvarer
- Fokus på å redusere mikroplastutslipp ved fleece-produksjon

REPREVE

REPREVE er et fiber laget av Unifi. Om man skal produsere bærekraftige klær av god kvalitet, er det dette fiberet man bør velge. REPREVE er et av de mest bærekraftige stoffene vi bruker i produksjon av Famme-klær. Det som skiller REPREVE ut fra andre fibere der ute er at det ikke bare er av god og holdbar kvalitet, men det er laget av resirkulerte materialer som plastflasker. Ved å bruke stoffet REPREVE driver man ikke bare med etisk og bærekraftig klesproduksjon og kutter ned på miljøutslipp, men man produserer fine og funksjonelle klær som vil kunne tåle mer. REPREVE blir brukt av mange store merker der ute slik som Famme, og å bruke REPREVE er et godt steg i riktig retning merker kan ta for å øke ansvaret man har overfor miljøet innen kles-og moteindustrien. 

NILIT

Famme bruker garn fra NILIT til blant annet våre seamless klær. Ettersom Famme er ledende på seamless treningstøy er det å bruke NILIT til produksjonen av disse klærne et av de mest bærekraftige og ansvarlige valgene vi som et innovativt klesmerke kan ta. Garn fra NILIT blir produsert på en miljøvennlig og økologisk måte, blant annet brukes det ressurser på vannkonservering, bruk av fornybar energi, bevaring av ressurser og materialene som blir brukt under produksjon av garnet blir resirkulert. 

Produkt som blant annet bruker garn fra Nilit:

Lycra

Famme bruker Lycra (distribuert av Fulgar) til mange av produktene våre. Lycra er fibre som er laget av resirkulerte materialer og som holder lenge. Holdbarhet er en av de største faktorene som gjør klær bærerkraftig, og å investere i lengre holdbare klær er et lett og enkelt valg som kan ha stor innvirkning på miljøet. Lycra-fiber er produsert på en måte som konserverer energi og minsker ulike kostnader. I tillegg til å drive med bærekraftig stoffproduksjon er Fulgar et firma som kontinuerlig jobber med hvordan de kan fortsette å bli mer og mer bærekraftige.  Det er blitt publisert et rammeverk på nettsiden om Lycra der de forklarer på hvilke måter stoffet er miljøvennlig.

Produkter hos Famme som bruker Lycra er blant annet: 

 

Noble Biomaterials

En av kjerneverdiene til Noble Biomaterials er bærekraft, og teknologien, metodene og fasilitetene deres er brukt med hensikten av bedre ansvar og miljøvennlighet. Dette er enda en leverandør som Famme tar i bruk for å skape vakre og funksjonelle bærekraftige klær til dame. Klær som blir produsert ved bruk av Noble Biomaterial's teknologi som for eksempel Ionic+ sørger for at disse klærne ikke bare er av god kvalitet holder seg lengre, og kan bli brukt til mer enn bare trening for eksempel. Tekstiler fra Noble Biomaterials har mange gode og funksjonelle egenskaper som skiller denne leverandørene ut fra andre, med tanke på deres innovative teknologi og bærekraft. Sølv er et av elementene de bruker og de har fokus på sølvgjenoppretting. 

Eurojersey

Eurojersey blir brukt i badetøyet vårt. Det som gjør Eurojersey til et av de mer bærekraftige stoffene man kan bruke til å produsere klær i 2022 er at leverandøren i sin helhet har en konkret og bærekraftig produksjonsmodell. For å produsere dette stoffet brukes det ressurser på å kutte ned på vannforbruk samt energiforbruk, og de har også tiltak for å minske forbruk av ulike kjemikalier. Produksjonen av Eurojersey stoff bidrar til å kutte ned på utslipp av karbon og avfall, og derfor produserer Famme klær med dette stoffet for å lage mer bærekraftige klær. 

Produkter som er laget av Eurojersey: 

badetøy til dame av eurojersey

 

FOV

En annen bærekraftig leverandør som Famme bruker er FOV fra Sverige. FOV investerer mye i deres egen lokale fabrikk i Sverige og har et fokus på å relatere all produksjonen og metodene til miljøvennlighet, ved å jobbe for at produksjonen skal eksistere i harmoni med økosystemet. Blant annet har de visjon om at de skal ha så og si ingen negativ innvirkning på miljøet. Dette gjør de ved å alltid forsikre seg om lover og regler angående utslipp som resultat av klesproduksjon, vurderer alltid hva slags innvirkning deres nåværende klesproduksjon har på miljøet og de setter mål for hvordan de kan bli enda bedre med tanke på miljø og bærekraft. 

Produkter som blant annet bruker FOV fra Sverige: 

  • Field Slacks
  • Field Shorts

 

Halley Stevenson

Halley Stevenson er en leverandør for blant annet en spesiell type bomull, nemlig bomull av voks. Denne leverandøren produserer også god stoff som tåler vær. Halley Stevenson's produksjon av denne spesielle typen bomull har en svært lav innvirkning på miljøet, og bomullet har blitt hentet på en ansvarlig måte - noe som gjør denne leverandørene en av de mest bærekraftige Famme kan velge for klesproduksjon. På grunn av at stoffet som denne leverandøren produserer er god på å tåle vær gjør at klærne kan brukes mye lengre, og det fører jo til at man kjøper mindre klær, og deretter øker ansvaret overfor miljøet. 

Produkter som bruker denne leverandøren: 

 

SITIP 

SITIP er en leverandør Famme har brukt tidligere for blant annet våre Thermal Tights. Sitip er et italiensk merke som jobber for at produksjonsstrategien deres skal bli mer miljøvennlig ved å for eksempel delta i ulike miljøprosjekter som skal minske utslipp av CO2 som resultat av deres stoffproduksjon. 

Produkter som bruker SITIP er dessverre er utgått. 

 

Brugnoli

Famme har tidligere brukt italienske Brugnoli, som er også ansett som en svært miljøvennlig leverandør for stoff til bærekraftige klær. Brugnoli lager miljøvennlige kolleksjoner av stoff og tekstiler av biobaserte og rå materialer. Prosessen som går inn for å produsere disse stoffene og tekstilene er basert på gjenvinning, da denne leverandøren lager stoff ut av resirkulerte materialer og materialer som i fremtiden er biologisk sett nedbrytbart. Slik forlenger denne leverandøren levetiden for mange produkter og materialer som brukes for å lage stoffene og tekstilene deres. Denne leverandøren har en svært lav innvirkning på miljøet med tanke på deres produksjon i sin helhet. 

 

Thermolite

Thermolite er et holdbart stoff som brukes for, blant annet, å gjøre klær varmere. Leverandøren tar i bruk en produksjonsmetode som går ut på å blant annet bruke resirkulerte materialer, noe som anses som svært miljøvennlig. Slik er Thermolite et merke som bidrar til "bærekraftig varme" uten å måtte ty til å legge på ekstra stoff eller tekstiler. I tillegg er kvaliteten på Thermolite såpass god at det holder mye lengre, noe som gjør at man også er mer miljøvennlige ved å ikke hele tiden bytte ut eller kjøpe nye klær. 

Produkter som bruker Thermolite er dessverre utgått fra vårt sortiment.

 

A-Girls

A-girls er en av de mest luksuriøse leverandørene til Famme fra Japan. A-girls er ansett som en av verdens prestisje-leverandører og desidert beste for tekstiler, da de har mottatt flere priser for arbeidet sitt. Denne leverandøren fokuserer på innovative tekstiler og utmerket kvalitet, noe som egner seg bra for Famme-klær, da vi har høyt fokus på stilfull funksjonalitet og kjempegod kvalitet. Å bruke luksuriøse leverandører og samarbeidspartnere er en god måte å sikre om at blant annet etikk er gjort rede for i alle stegene, fra bestilling til produksjon. Vårt ønske og visjon om å skape vakre og funksjonelle klesplagg av god kvalitet kan anses som svært autentisk når vi da velger å bruke slike high-end leverandører.

 

 

Toki Sen-I

Famme bruker enda en leverandør fra Japan, nemlig Toki Sen-I for å skape vakre og luksuriøse plagg. Produksjonsmetoden er unik og helt siden oppstart har denne leverandøren skapt strikket stoff som kan brukes til å lage utrolige komfortable tekstiler og klær.  Denne leverandøren har også økt fokus på bærekraft, og ønsker å produsere klær i harmoni med naturen. Leverandøren satser på bærekraftig stoffproduksjon da de jobber for at alle tekstiler og stoff blir produsert på en økologisk og miljøvennlig måte. For eksempel jobber de for å minske bruken deres av ulike brennstoffer og tar alltid i betraktning deres innflytelse på miljøet. 

Famme-produkter som inneholder stoff fra denne leverandøren vil bli lansert snart, så følg med!

 

Sandes Garn

Våre populære og fantastiske myke raggsokker kommer fra leverandøren Sandes Garn. Sandes Garn er en av de største leverandørene for strikkegarn i Nord-Europa. Garnet til denne leverandøren er basert på fiber fra naturen, og produserer en type ull som klør mindre og er tynnere, samt er mykere. Kjerneverdiene til denne leverandørene er kvalitet, dyktighet på levering og god design. Dette er også en av de bærekraftige leverandørene som Famme tar i bruk, siden ull i seg selv er en fornybar ressurs og kan brytes ned 100%. Leverandøren bruker også fargestoffer uten gift gjennom hele prosessen for å produsere ull og garn, og har mye kontroll på vannforbruk samt vannutslippet etter produksjonen. Når det kommer til selve produksjonen bruker denne leverandøren for det meste elektrisk energi, og jobber for å bruke mer elektrisk energi enn naturgass for eksempel i flere områder ved deres bedrift. 

Produkter som inneholder garn fra Sandes Garn: 

  • Raggsokker - for tiden utgått

 

Bamen

Bamen er en leverandør som sin filosofi har, og skal skape, utmerket produktkvalitet. Bamen produserer bomull som brukes av Famme i blant annet våre Sky Knit sokker. Bamen er en leverandør som legger fokus på miljøet ved å produsere stoff og tekstiler i samkjør med naturen, med respekt for naturen; de observerer stadig vekk hvordan produksjonen blir gjort med tanke på dets innvirkning på miljøet. Bamen støtter også bøndene som bidrar til bomullproduksjonen. Alt i alt er dette en leverandør som fra start til slutt ønsker å skape et "sunt" produkt på alle mulig måter, og som Famme naturligvis tar i bruk for å kunne produsere bærekraftige klær av god kvalitet. 

Produkter som er laget av stoff fra Bamen:

 

Transilana 

Transilana er en leverandør i Romania som produserer ulike typer garn for ulike formål, enten det er strikkegarn, garn til sokker eller mer tykt garn som kan brukes til strikkegensere. Transilana produserer også Merino ull som egner seg godt til gode sokker av bra kvalitet, og det er nettopp derfor vi i Famme tar i bruk denne leverandøren. Denne leverandøren utmerker seg godt da de spesialiserer seg for mange ulike typer garn og har et godt øye til kvalitet når de produserer stoffet, samt er gode på å spesialisere seg til kunden når det gjelder produksjon.  

 

Montifibras

Den portugisiske leverandøren Montifibras er en av Europas største leverandører på syntetiske fibre. Fibrene deres har mange gode egenskaper, blant annet antibakterielle og luktnøytraliserende egenskaper, noe som egner seg bra til sokker blant annet. Montifibras møter de strenge kravene for økologisk stoffproduksjon og det sosiale ansvaret man har som produsent i 2023. 

 

YKK

YKK er en av de største leverandørene Famme tar i bruk. YKK er en av verdens største leverandører for glidelåser, og som et stort selskap, har de også et stort ansvar ovenfor miljøvennlighet og bærekraft. YKK anses som en bærekraftig leverandør da de resirkulerer gamle materialer for å produsere glidelåsene deres. I tillegg produserer de glidelåser som er laget ut av planter. 

Produkt som har YKK-glidelås: 

  • Straight Slit Hem Jeans

 

SBS

Famme bruker også SBS som leverandør for våre glidelåser. Og som alle andre leverandører vi tar i bruk, er denne leverandøren også svært miljøvennlig. SBS bidrar mye til konserveringen av vann, samtidig som de jobber for å bruke mer miljøvennlig teknologi når de skal drive med farging. 

Produkter som bruker SBS: 

 

Blå treningsgenser i bærekraftig materialeEssential long sleeve i mørkeblå

 

 

E.Textint Corp

E.Textint Corp brukes til logoene. Denne leverandøren anses som svært bærekraftig fordi blant annet så går mye av produksjonen ut på å resirkulere gamle materialer for å produsere logoene. Nyskapende teknologi tillater mye av produksjonen deres til å være basert på miljøvennlige metoder, som gjør dem til et attraktiv leverandør til firmaer som ønsker å samarbeide med bærekraftige selskaper. 

 

Paiho

Paiho er leverandøren Famme bruker for skolissene og engineered mesh. Denne leverandøren er ansett som bærekraftig da de aktivt jobber for å delta i ulike tiltak for å ta vare på miljøet og jordkloden. Blant annet så jobber de for å hele tiden bruke vann om igjen i produksjonsprosessene deres og de henter inn regnvann for å bruke under produksjon. I tillegg bruker de biogass og bruker naturlig lys i fabrikkene deres for å kunne ned på unødvendige ressurser og kostnader. I tillegg bruker de dampen (som resultat av produksjon) om igjen. 

Produkter som inneholder Paiho: 

 Svarte joggesko til dame med god demping

 

Ortholite

Ortholite er en av leverandørene til Famme som står for innleggssålen til Endorphin RX1 skoene. Bærekraft er en av fokusområdene til Ortholite og de jobber aktivt for å integrere bærekraft i alle aspekter ved bedriften. For eksempel driver de med resirkulering av gamle materialer for å produsere produkter og de bruker også en teknologi som involverer bio-olje, noe som fører til at selskapet bruker mindre av naturressurser. 

Produkter som bruker Ortholite: 

  

Bærekraft ikon

  

 

Vårt grønne fokus

Klesproduksjon

Hos Famme jobber vi aktivt med å etablere sterke forbindelser med våre leverandører. Målet er å tilby de nyeste trendproduktene til en rimelig pris. I et marked fullt av aktører er det av største viktighet for oss å sikre produksjonskvalitet og at våre standarder blir fulgt.

Dette er både for å beskytte arbeidere og for å forbedre produktkvaliteten. For å sikre dette har vi fulgt hvert trinn, fra begynnelse til slutt, helt siden vi startet. Siden 2013 har vi besøkt mer enn 100 fabrikker. Mange av våre produsenter er blant de beste i verden. Disse reisene gir oss ikke bare motivasjon og inspirasjon, men også en dypere innsikt som beriker oss som merkevare.

Hva kan du gjøre?

Secondhand - Bytte eller gi bort

Visste du at vi i gjennomsnitt kaster omtrent åtte kilo klær i restavfall hvert år?

Derfor har vi opprettet en Secondhand-gruppe på Facebook for bytte og kjøp av produkter. Ved å handle brukt, gjør du en tjeneste for miljøet. Gruppen finner du her. Skulle du likevel ikke klare å selge produktet, er Fretex en god mulighet. Husk at det ikke bare er klær du kan levere! 

Bærekraftig garderobe

Ved å ta bedre vare produktene dine kan du sørge for en lengre levetid. Vi har samlet 3 enkle tips:

  • Vask denim produkter med innsiden ut
  • Vask plaggene på en lavere temperatur for å redusere CO2-utslipp
  • Tips 3

Resirkuler

  • Bruk gjerne originalemballasjen produktet kom i, dersom du ønsker å returnere en vare.
  • Våre produkter ankommer i plast- eller pappemballasje. Ved at du kildesorter disse bidrar du til at vi kan ta bedre vare på miljøet.

Tilbake til bloggen