Kompresjonstights

Hva er kompresjonstights?

Store medisinske leksikon definerer kompresjon som en sammenklemming, og at dette i medisinsk forstand kan være et ledd i en behandling eller en konsekvens av skade eller sykdom. Kompresjonstights er rett og slett klær som sitter tett på kroppen, og som ofte blir beskrevet som "et ekstra lag med hud". Hensikten med kompresjonstights skal være at klærne sitter såpass tett at de "komprimerer" venene ytterst mot huden, hvilket gir flere ulike helsefordeler.

 

Fungerer kompresjonstights?

Mange klesprodusenter har en tendens til å overdrive når de markedsfører fordelene ved sitt kompresjonstøy, eksempelvis ved å si ting som at "kompresjonsklær bidrar til at du kan løper raskere, og blir sterkere". En artikkel fra forskning.no forteller derimot at dette ikke er helt sant.

Sannheten, i følge en annen artikkel fra forskning.no, er at kompresjonsklær komprimerer venene som ligger ytterst mot huden, slik at de dypere venene får mer blod. Dette bidrar til at blodstrømningen tilbake hjertet øker, hvilket gjør at hjertet blir fylt med mer blod mellom hvert hjerteslag. Dette vil blant annet hjelpe med å forebygge og behandle betennelser, åreknuter og hovne legger.

Er kompresjonstights verdt det?

Så absolutt! Kompresjonstights er fantastiske å ha på lengre løpeturer, skiturer eller liknende. Selv om kompresjonstights ikke nødvendigvis har en direkte påvirkning på hvor fort du løper eller hvor sterk du er, så vil de gi deg en rekke helsefordeler som gjør at du unngår og forebygger skader som følge av treningen.

I tillegg kan kompresjonstights ha en indirekte påvirkning på din prestasjon. Kompresjonstights kan gjøre at du både føler deg mer sporty og at du ser mer sporty ut, hvilket kan ha en stor påvirkning på din treningsmotivasjon. Grunnet dette klarer man kanskje å presse seg litt hardere enn hva man vanligvis gjør? 😉